Tuesday, October 29, 2019

Eleganță și noblețe la Brânzeturi cum se cuVin

   Pe când ziua se îngemănează cu noaptea, pașii ne poartă simțurile către restaurantul Oxygen Bistro, unde eleganța ambientală alunecă perfect în matca mise-en-place-ului alcătuit pentru degustarea vinurilor ecologice de la crama Ferma Măgureni, potențate de brânzeturile Delaco asociate. Brânzeturi cum se cuVin, eveniment organizat de către Asociația Bloggerilor Olteni și de DictionarCulinar.ro, ni l-a adus alături pe somelierul Victorian Săftescu pentru a ne dezvălui povestea vinurilor ce izvorăsc din dealurile vâlcene ale comunei Guşoeni, acolo unde şi-a înfipt rădăcinile şi o pensiune pentru cei ce își doresc un tur de cramă și al tunelurilor ce străbat dealurile din Drăgășani. 



                          Photo credit: Gabi Rădoi

               Crama, înființată în anul 2009, se întinde pe o suprafață de 100 ha, rupând un crâmpei de 20 ha pentru a i-l dărui podgoriei. Soiurile cultivate în acest teritoriu fac saltul pe însoritele coaste ale Franței și poartă pe brațe înapoi spre glia valahă trei frați: Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Cabernet Sauvignon. Din valsul amețitor al podgoriei nu pot lipsi nici soiuri românești cunoscute precum Tămâioasa Românească, Negrul de Drăgășani și Crâmpoşia Selecționată. Fiindcă grija față de plante este o condiție esențială pentru ca producția să fie una de calitate superioară, îngrășămintele se limitează la compostul de grajd, iar pentru tratarea manei se utilizează laptele de vacă, pentru ca rândurile de viță de vie să fie strașnic ocrotite de către plante ca ienupărul și urzica, plantate în capăt.



                          Photo credit: Gabi Rădoi

        Numele ales nu a fost unul întâmplător  (dacă nu băgăm de seamă că pe cerul amețit de stele se odihnește un arc de lună ca o bucată de caşcaval), căci "Lacrimi de lună" surprinde tocmai periplul lunii pe bolta cerească și modul în care plantele își aliniază ființarea cu acesta. Așadar, pe când luna se piteşte, intrând în descreștere, planta se odihnește,  iar lucrările asupra ei sunt oprite. Când astrul nocturn însă prinde elan și creşte, este momentul în care intervine forfecarea. Iar gama "Pasiuni" stă mărturie pentru dragostea pe care oenologul o investește în ceea ce înseamnă producerea vinului.




         Prima sticlă din care vinul şi-a croit drum către gurile larg căscate ale paharelor a dezvăluit privirii o Crâmpoşie Selecționată, cultivată încă de pe vremea lui Decebal. Un vin tânăr, străbătut de o aromă de lime, măr, pară și de fructe verzi, echilibrat, ce îți prăbușește pe bolta cerului gurii o răcoare de neuitat. Este un vin de cursă lungă, ce poate fi alăturat mâncărurilor tradiționale,  însă care se poate strecura pe masă și sub formă de aperitiv, născut dintr-un soi pretențios, cu o aciditate ridicată, astâmpărată de catifelatul Camembert Ile de France, simbolul național al Franței, ce se prăvăleşte peste vinurile cu aciditate crescută, domolindu-le cu aroma sa dulceagă, cremoasă, de ciuperci ce se topește în gură.




             Cea de-a doua punere în scenă a scos la iveală un Pinot Gris de o culoare rubinie și o eleganță ușor sesizabilă, făcut din noblețea lui Pinot Noir, reprezentând o înmugurire a acestuia din urmă, căci vinificarea a fost realizată în vin roșu. Deoarece a fost păstrat 24 h în pieliță, nu şi-a păstrat culoarea inițială, violacee, împrumutând tente din Sauvignon Blanc. Beneficiind de monosepaj, trădează un gust de pelin, lemnos,  de vişinată grație notelor de căpșuni, fragi, cireșe amare, trandafiri și merișoare uscate care îl populează. Nu are baric, o aromă de nucă strecurându-se pe nesimțite. Un vin astringent, provenit dintr-un strugure cu boaba profundă, învelită într-o pieliță foarte groasă, pe care brânza elvețiană Emmentaler îl îmbogățește cu gustul ei dulceag, ușor acid, fructat, iar nuanța de nucă îi îndulcește tremurul.




             Sauvignon Blanc, un melanj alcătuit din Cabernet și Cabernet Blanc, irumpe cu note de ierburi aromatice, de fructe exotice și flori de viță de vie, aducând revigorare și prospețime. Pe şevaletul aromelor se regăsesc și note de soc, de pepene galben și animale. Textura moale și fină a mozzarellei fresca se insinuează printre fibrele delicate ale vinului nobil, reușind să producă o explozie de senzații ce culminează cu o extraordinară călătorie imaginară pe coastele franceze și italiene. 




            Cabernet Sauvignon, un vin roșu ca structură, însă vinificat în rose, cu o încrengătură parfumată, un vin viu, realizat fără fermentație peliculară și fără presă, la limita de demidulce, întâmpină degustătorul  cu un post gust lung de sfeclă roșie și de fructe roșii de sezon precum rodia și zmeura. Textura semi-tare, puțin cremoasă și gustul dulceag, cu arome de nucă al brânzei Gouda, de proveniență olandeză, completează vinul rubiniu demisec Cabernet Sauvignon, dezvăluind note suplimentare de stafide, afine și vanilie, potrivit pentru brânzeturi puternic aromate, carne roșie,  ciocolată amăruie și sosuri roșii. 




         Cea de-a cincea propunere, Tămâioasa Românească, un soi a cărui cultivare a început acum 2000 ani chiar în zona Drăgășani și despre care Ioan Panaitescu spunea că "Acest vin trebuie băut în genunchi" face parte din gama muscată și este un vin seducător și sofisticat, vioi, ce creează o explozie de senzații gustative fără seamăn, târând după sine arome de miere, de piersică, de mango, de fân proaspăt cosit. Cum savoarea și parfumurile unui vin sunt concentrate în coajă, nu în pulpă,  acest vin demisec a fost tras în momentul de fierbere, după ce s-a odihnit timp de trei ore pe boască. Brânza de proveniență olandeză Maasdam, cu gustul ei dulceag și ușor acid, temperează caracterul vulcanic al Tămâioasei Românești,  adăugând noi nuanțe combinației prin aroma ei fructată, cu o ușoară tentă de nucă. 




           De această dată, am optat pentru un Negru de Drăgășani, ce este cultivat și în Dealul Mare, un vin impunător, cu o vigoare inconfundabilă,  de un violaceu amețitor,  robust, opac, vestind o noblețe aparte la scurgerea unui deceniu de existență. Acest vin nu este baricat,  având batoane de lemn, iar culoarea sa tulbure stă mărturie pentru absența filtrului, prelungindu-i,  pe această cale, durata de viață. Despre vin se spune că  este singura băutură organică vie, căci mărşăluieşte prin trei etape: se naște, se dezvoltă și moare. De fapt, acest vin cu temperament, ce mărturisește arome de cireșe negre, vișine putrede, nucă, afine, mure și mirodenii, se regăsește în alăturarea cu Grana Padano,  o brânză puternică și naturală, cu o textură granulată, unde aroma de alune și nuci întregește gustul fin și ușor dulceag.




Negru de Drăgășani: pasiune
Grana Padano: încredere
Negru de Drăgășani și Grana Padano: noblețe 

Friday, October 25, 2019

GDG DEVFest is coming to town

Developing the developers 




        DEVFest-urile, evenimentele organizate de către grupuri de developeri de aplicații Google ce aparțin de GDG (Google Developer Groups), au reușit pătrunderea și pe pământ românesc, deschizându-și pe 16 noiembrie brațele și în Craiova cu ajutorul GDG Craiova și al Şcolii Informale de IT, însă și cu sprijinul GDG București și al GDG Pitești. Evenimentul, adresat dezvoltatorilor profesioniști de aplicații,  însă și celor pasionați de domeniul IT,  va avea loc la Hotel Prestige Boutique Craiova (str. Matei Basarab 15), iar programul poate fi consultat aici
              GDG DEVFest Craiova reunește o comunitate de specialiști ce sunt dispuși să împărtăşească din experiența lor și să ne dezvăluie noile tehnologii cu care se lucrează în ceea ce privește machine learning cu TensorFlow, platformele Cloud,  Android, Web, Google Assistant, Firebase,  Flutter, sub forma unor sesiuni de comunicare cu speakeri naționali și internaționali,  a unor workshop-uri, training-uri și showcase-uri. Nu știu ce veți face voi, dar I'm definitely in!
            Speakerii de la companii precum Google, Akamai Technologies, iQST, Electronic Arts  (EA), Stefanini EMEA, se vor succeda într-o încercare de a acoperi o gamă cât mai largă pe temele menționate mai sus:


  • Shery Sheng (Google, Shanghai, China)
  • Matthieu Auger (Theodo)
  • Maria Magdalena Miu (Orange, Android) 
  • Wekoslaw Stefanovski (Sourcico)
  • Maciej Treder  (Akamai Technologies)
  • Cătălin Meşter  (Stefanini EMEA)
  • Călin Constantinov  (Endava)
  • Gabriel Barbu  (iQuest)
  • Eugen Iancu  (Deloitte Digital)
  • Cosmin Ştefan (Silverbit Tech) 
  • Daniel Tilă (Automation PILL)
  • Alexandra Petruş  (Bucharest AI)
  • Cristian Lefter (Esential Training)
  • Victor Horescu  (iQST)
  • Cătălina Bănuleasa  (Design Thinking Society, UI/ UX Google)
  • George Bonea
          
          Biletele se pot achiziționa de pe site-ul evenimentului la prețul de 35 euro, iar primii 50 de studenți se bucură de bilete gratuite completând numărul de pe legitimația de transport în formularul de pe pagina DEVFest și având asupra lor la eveniment carnetul de student vizat pe anul universitar în curs.

Sponsori: iQuest, D & G  Global Solutions,  Caphyon, BRD

Thursday, October 24, 2019

Sub cerul vinului

Dragă Amza, 

          Ți-am auzit lipsa din odăile ce ți-au adăpostit copilăria. Cu grijă, am întors paginile albumelor foto în care te dezvăluiai obiectivului cu atâta poftă de viață, încât suflul se smulge şi inundă întreaga încăpere.




         Prin forfota de la Festivalul Zaibărului şi Prazului de la Băilești răzbate ascuțit câte un glas subțire de copil, care îți îndeasă grăbit în brațe un borcan de compot, niște gutui rumene în obraji, o plăcintă aburindă cu praz, ori agită cu frenezie un lichid tulbure ce se zbate printre bucățele de teci de fasole care amenință să devină pastă în mâinile sale fără astâmpăr. Sunt roadele muncii lor, a elevilor, ce își fac loc printre lumea pestriță prezentă în piațetă într-o încercare admirabilă de a strânge fonduri pentru şcolile unde studiază. 




           Pe mesele ce par a se frânge sub greutatea poverilor se bulucesc preparate tradiționale în care se încaieră o sumedenie de arome ce îl seduc până şi pe cel ce se împotrivește cel mai aprig. Racii sângerii se agață cu îndârjire de străchinile multicolore până ce juriul îşi va fi făcut rondul pentru notare. Cea mai rostogolitoare mâncare cu praz, cel mai mândru praz şi cel mai bun zaibăr. Să fi văzut, dragă Amza, abanosul şi rubiniul Zaibărului pârjolind gâturile oltenilor și aflându-și sfârșitul ca-ntr-un beci fără capăt! Băileştiul tău, Amza, a prins viață!  Apar şi căluții cu clopoței zglobii urmându-se într-un dans totemic al Zaibărului pe calea acestuia din urmă, de la căsuța unde ai copilărit până în piațeta unde Zaibărul şi pâinea în țest domnesc alături.




            Locul mustea de tine. Pe scaunele cu trei picioare îți odihneai încă gândurile, strecurându-te printre prieteni şi cuvinte, rotind tulburat butonul vechiului aparat de radio, ce se răstea la tine cu un zbârnâit îndârjit în căutarea posturilor sârbești. 




          Parcă văd aievea opaițul aplecându-se deasupra umbrelor,  a sobei ce duduie într-un ungher, a lăzii de zestre care ascunde cele mai dragi comori; o flacără înălțându-se pe obrazul palid al copilului neliniștit și curios. Încăperea este atât plină de tine, încât te dăruiești nouă cu fiecare pas. Privirile lacome înghit fără suflare orice amănunt, în spatele lor scapără gândurile şi un zâmbet încolțește pe buze. Acum te odihnești pe peretele de deasupra patului, peste o velință înflorată. 







               Ieșim apoi sub mângâierea soarelui scăldați de tine. Nu mai lipsește decât preamărirea Zaibărului, ce își încordează ultimele strune în piațeta sufocată de oameni. Gogoşele, vase din lut pictate cu motive tradiționale, butoiaşe în care vinul se zbate zănatic împăienjenesc străzile înguste.




            Nu poți pleca, Amza, fără să guști Zaibărul de la Crama Bărbulescu, ce adăpostește sub lunecarea sa întreaga lume. E încremenire și zbatere, lumina ce te scoate din întuneric în ciuda culorii sale de abanos, rug și cer senin totodată. 




Iar pentru Veta pune în paporniță şi un vin rubiniu, Zăibărel, ce se naște din Zaibăr și alunecă în damigene chiar în ziua culesului. Ia airoplanul şi curca şi hai să ne lăsăm purtați pe aripile vinului prin comuna Moțăței  (str. Vasile Petre 32), îmbătându-ne cu înlănțuirea viței de vie de 125 de ani moștenită de către Bebe Bărbulescu de la străbunicul său.




          Rupe un codru de pâine coaptă în țest, Amza, scutură o brumă de brânză tare și îneacă-le într-un pahar de Zaibăr! Din perete,  Domnica îți surâde.