În casele boierești de odinioară, oaspeții ocupau un loc de seamă. Fiecare ungher tresălta în tremurul gingaș al veşmintelor de mătase. Cărți de vizită păstrate cu sfințenie în lăcaşe din lemn de trandafir, pălării proptite în antreu, zbuciumul neastâmpărat al trupurilor cotropite de bucuria revederii - toate acestea împletindu-se în jurul aceluiași nucleu: măsuța încărcată de piese ale unui serviciu fin de ceai din care acesta din urmă răsufla din greu, încețoşând privirile şi aburind încăperea. Pe platourile bogate, biscuiții cu unt și dulceață, fursecurile cu ciocolată, prăjiturile încoronate de creme multicolore şi îmbietoare se întreceau în simfonia aromelor cu farfuriile ce gemeau de roua dulceții. Din vreme în vreme, jupâneasa potolea neliniștea mută a farfurioarelor cu alte dulcețuri din cămară, ce se revărsau ca o lavă pe lingurițele de argint.
Ostoind pofta de dulce, simple, înecându-se într-o cascadă de clătite sau prăvălindu-se peste un codru cald de pâine, dulcețurile au reprezentat dintotdeauna un stindard al prețuirii oaspeților și o fermecare a simțurilor.
Din dragoste pentru oameni se naște şi dulceața de căpșuni cu busuioc a Veronicăi, fără zahăr, ceea ce înseamnă că, dacă am fi trăit încă în vremea crinolinei și a rochiilor ce tăiau răsuflarea din toate punctele de vedere, ne-am fi bucurat de acest desert al copilăriei fără grija că un corset prea strâns ne-ar putea determina să facem uz de sărurile parfumate. În schimb, acest produs artizanal și natural, neavând nici conservanți, nici aditivi, practic, nimic artificial, ne poartă pe aripile timpului înapoi la basmele copilăriei încondeiate de dulceață. Gustul dulce și proaspăt, grație busuiocului și îndulcitorului natural green sugar (extract de Stevia Rebaudiana și Eritriol - poliol natural), ce are gajul Societății de Nutriție din România, amintește de lingura de lemn a bunicii, înrourată de dulceața ce parcă ți se topea în gură. Lămâia, cu tenta ei amărui-acrişoară, completează acest curcubeu al aromelor.
Pentru a regăsi farmecul și rafinamentul saloanelor boierești și domnești de altădată, cu texturi care care par că îți atrag papilele gustative într-un abis fără sfârșit, îmbătați-vă simțurile cu dulceața de căpșuni cu Pinot Noir, păstrându-vă, totodată, serenitatea și surprinderea unei ploi de condimente precum scorțișoara, cuișoarele, anasonul și cardamonul. Dacă vă îndoiați că dulcețurile pot fi combinate cu vin, iată dovada irefutabilă că rareori eleganța culinară atinge asemenea spații aromatice.
No comments:
Post a Comment