Sursa: www.filmaffinity.com
Să obții ceea ce îți dorești nu e ușor, oricât de clișeic ar suna. Drumul sinuos, cu obstacole ce par imposibil de depășit, lipsa de încredere a celor din jur ori chiar permanenta descurajare din partea acestora, eșecurile, pot reprezenta piedici cu neputință de trecut. Sfatul celor mai cunoscuți business sau life coach este „dream big", iar filmul „King Richard” este o dovadă că prin determinare, prin perseverență și prin urmărirea neîncetată a scopurilor, visurile mari nu vor rămâne doar iluzii deșarte, însă cer sacrificii.
Un film biografic de două ore și jumătate, „Regele Richard”, vizionat la Inspire Cinema, prezintă povestea lui Richard Williams (jucat de Will Smith, un actor versatil, dacă ne uităm la filmele în care îl regăsim), tatăl lui Venus (Saniyya Sidney) și Serena Williams (Demi Singleton), care nu doar că reușește să își ghideze cele cinci fiice pe drumul devenirii unor oameni de nădejde, ce pot infirma prejudecățile legate de viața în ghetou și ajuta comunitatea din care fac parte, însă, prin încăpățânarea sa aproape maniacală, dăruiește lumii sportului două dintre cele mai mari tenismene din lume. Să nu uităm nici de Cristiano Ronaldo, un băiat sărac din Madeira, care acum este unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume, în ciuda descurajărilor primite în copilărie, și de Michael Jackson, „Regele muzicii pop”, în viața cărora familia a jucat un rol esențial.
Sursa: www.theguardian.com
Cu toate că este refuzat și chiar luat în derâdere de nenumărate ori de antrenorii pe care îi contactează, Richard își continuă periplul emoționant și înjositor, fiindcă nimic nu este mai important decât viitorul strălucit pe care li-l prevede celor două fiice ale sale. Într-o vreme tulburată de segregarea și de ura rasială, Richard și familia sa sunt desconsiderați nu doar de către populația albă majoritară, ci chiar de către membri ai propriei comunității afro-americane, căci este bătut, reclamat la protecția copilului pentru rele tratamente aplicate propriilor copii minori și catalogat drept elitist căci caută compania celor situați deasupra statutului său social și financiar.
Sursa: www.polygon.com
Cu toate acestea, regizorul Reinaldo Marcus Green nu creează un personaj dezumanizat, ci conturează portretul unui tată a cărui unică preocupare este bunăstarea copiilor săi pentru ca ei să nu fie nevoiți să îndure vicisitudinile și umilințele cu care s-a confruntat întreaga viață până în acel punct. Antrenamentele zilnice, în condiții deloc propice creșterii lor profesionale, nu le scutesc pe cele două micuțe tenismene de a neglija învățătura, căci, pentru a fi un model pentru alte tinere afro-americane, vor trebui să fie oameni desăvârșiți. Cu adevărat remarcabil este momentul în care Richard le oferă copiilor săi o lecție despre ce înseamnă modestia, pe care îi îndeamnă să o cultive în tot ceea ce fac, să nu se transforme în cei care i-au prigonit din motive rasiale sau sociale.
Sursa: www.essence.com
Pentru a-ți îndeplini visurile, este important să le ai în fața ochilor în permanență, pentru a avea certitudinea că nu te abați nicio clipă de la ceea ce ți-ai propus, acesta este unul dintre principiile promovate în mod indirect de-a lungul peliculei mai sus menționate. Criticat neîncetat pentru deciziile cu adevărat nebunești pe care le ia, Richard urmează cu strictețe broșura pe care el însuși a întocmit-o și care descrie în amănunțit atât parcursul profesional al celor două fiice ale sale, cât și punctul cel mai râvnit către care țintește întreaga familie. În ciuda faptului că este, la început, neglijată în defavoarea surorii sale Venus, care este considerată o nouă revelație în lumea tenisului, Serena Williams întrece așteptările tuturor, devenind, așa cum mulți o consideră, cea mai mare jucătoare de tenis din lume. „Vreau ca toți să își dorească să fie ca mine”, spune ea într-un interviu acordat la început de drum. Atunci când nimeni nu se mai aștepta, după înfrângerea în fața Arantxei Sanchez Vicario, numărul 1 WTA în acea vreme, Venus reușește să semneze un contract de sponsorizare cu Reebok în valoare de 12 milioane de dolari. Faptul că au avut-o drept model în lumea tenisului pe Virginia Ruzici a încolțit sămânța mândriei în sufletul meu.
Sursa: www.thebostonpilot.com
Să faci performanță nu este ușor. În spatele premiilor pe care le-am obținut la olimpiadele naționale și la multe alte concursuri naționale de-a lungul timpului, se află nopți nedormite, sute de exerciții până nu îmi mai simțeam mâna, sărbători petrecute cu colegii din alte orașe, cu ochii înroșiți de nesomn, de atâtea pagini citite și de planuri schițate, dar și cu bucuria recompensei în fața căreia păleau toate sacrificiile.
Sursa: www.nytimes.com
Morala acestui film, pe care vă îndemn să nu îl ratați, este aceea că nimic din ceea ce ai visat nu este imposibil, însă este nevoie de încredere în propriile forțe, de putere de sacrificiu, de ridicare după fiecare deziluzie, de a te afla într-o permanentă competiție nu cu ceilalți, ci cu tine însăți/ însuți, în încercarea de a fi din ce în ce mai bun.
No comments:
Post a Comment