Monday, June 27, 2022

Curiozități despre vinuri

 

 
           Photo credit: www.foodandwine.com 

Știați că...?

- se spune că vinul spumant sau șampania a fost inventată de Don Perignon? Prima atestare documentară a vinului spumant a fost în spațiul francez în 1530, iar primele documente scrise despre producerea vinului spumant au apărut la englezi în 1662? Un om de afaceri, inventator, proprietar al unei fabrici de sticlărie a prezentat la curtea regelui, în fața suveranului, ce se întâmplă cu vinul. Englezii importau vinul din regiunea Champagne din Franța în butoaie, iar în Anglia vinul era pus în sticle. Clima fiind mai rece în Champagne, vinul nu reușea să ducă procesul de fermentare până la capăt în absența acțiunii levurilor, mai ales dacă era trimis către țara insulară în anotimpul rece. În Anglia, fiind o climă mai blândă, levurile reveneau la viață și porneau a doua fermentație, ceea ce avea drept rezultat un vin acidulat, căruia englezii îi adăugau zahăr și melasă.


  Photo credit: www.matildamarseillaise.com

- Don Perignon a făcut eforturi serioase pentru a scoate bulele din vinul spumant? Sticlele folosite de francezi explodau deoarece nu făceau față presiunii, fiind făurite la foc de lemne, în vreme ce sticlele englezilor s-au dovedit a fi mai rezistente, produse fiind la foc de cărbune.


         Photo credit: www.eatingwell.com

- Englezii foloseau cărbunele pentru producerea sticlei fiindcă aveau interdicție la folosirea stejarului. Acesta din urmă era utilizat pentru construirea navelor.

- În 2015, regiunea Champagne și metoda Champegnoise au fost înregistrate în Patrimoniul UNESCO, astfel că niciunei crame nu îi mai este permis să folosească termenul de „șampanie”. Există, totuși, câteva crame mici în California care au dreptul să folosească „șampanie” în combinație cu numele regiunii: „șampanie de California”, pentru că ei produceau șampania încă de la 1860.


             Photo credit: www.winefolly.com

- Metoda tradițională/ Champegnoise/ Cap Classique (în Africa de Sud): se pleacă de la vinul-bază (după prima fermentație și filtrare), apoi se poate realiza un cupaj pentru producerea vinului spumant sau păstra un singur soi, în funcție de dorința vinificatorului. Apoi urmează însămânțarea cu drojdie, cu levuri pentru a doua fermentație. Vinul este pus în sticle, alături de care se adaugă un lichid de tiraj (amestec de zahăr și drojdie) pentru pornirea celei de-a doua fermentații, astfel încât vol. alc. al vinului spumant să fie cu 1- 1,7 grade peste cel de bază. După ce are loc fermentația la sticlă, sticlele sunt puse pe giropaleți (cutii care rotesc sticlele pentru ca acestea să fie așezate cu gâtul în jos). Drojdiile strânse în gâtul sticlei sunt răcite  și scoase, apoi lichidul din sticlă este completat cu lichid de expediție și se închide. 


             Photo credit: www.pinterest.co.uk

- Într-un pahar de vin spumant se găsesc aproximativ 2 milioane de bule, care ne ajută să simțim aroma vinului prin ridicarea la suprafață?

- Vinul spumant nu se rotește în pahare?

- Cu cât bulele dintr-un vin spumant sunt mai fine, cu atât vinul are o calitate mai ridicată?

- Vinurile produse din hibrizi interspecifici nu sunt permise spre vânzare? 

- Cele cinci dimensiuni ale vinului sunt: dulceața, aciditatea (coloana vertebrală a vinului), taninul (vinul rosé și alb este mai astringent), alcoolul și corpul (modul în care apasă limba la contactul cu aceasta)? 


             Photo credit: www.pinterest.es

- O altă metodă de producere a vinului spumant este metoda Charmat sau metoda Marinotti? Cel care a inventat-o a fost italianul Federico Martinotti, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, cu toate că francezul Eugene Charmat a fost cel ce a brevetat-o în 1910, atunci când i-a și dat numele său. Această metodă are un cost de producție mai mic și implică organizarea celei de-a doua fermentații în rezervor, la 5 atmosfere. Apoi, vinul este filtrat, se adaugă lichidul de expediție și se îmbuteliază. Un cunoscut vin spumant obținut prin această metodă este Prosecco.

  Photo credit: ambrosiniwineandspirits.com

- A treia metodă de obținere a vinului spumant este metoda transferului, folosită îndeosebi în Australia și în SUA, în cadrul căreia vinul este cupajat, pus în sticle, acolo unde sunt create bulele, decantat în rezervor, drojdiile sunt filtrate, iar vinul este îmbuteliat.


      Photo credit: www.winefolly.com 

- Cea de-a patra metodă este metoda ancestrală, apărută în anul 1530, când vinul s-a oprit din fermentație din pricina temperaturii scăzute și a continuat odată cu creșterea temperaturii. 


   Photo credit: www.mariannaheacock.com

- Cea de-a cincea metodă de obținere a vinului spumant este metoda continuă sau metoda rusească, ce presupune punerea vinului bază în rezervor și adăugarea treptată a levurilor. 

No comments:

Post a Comment