Ce faci atunci când ești nevinovat și o lume întreagă este împotriva ta? Cum supraviețuiești atunci când ești torturat pentru a mărturisi o faptă pe care nu ai comis-o? Cât de departe ești dispus să mergi pentru a-ți proteja familia?
Sursa: www.theguardian.com
„Mauritanul”, un film inspirat dintr-un caz real, relatează povestea lui Mohamedou Ould Slahi, născut în Mauritania, acuzat pe nedrept și fără proces de a fi fost principalul racolator al teroriștilor responsabili de tragedia de la 11 septembrie 2001 și încarcerat timp de 14 ani într-una dintre cele mai sigure închisori ale Statelor Unite, acolo unde numai cei mai periculoși criminali și teroriști erau trimiși: Guantánamo Bay, Cuba. Pelicula, regizată de Kevin Macdonald și apărută pe Amazon Prime Video pe 1 aprilie 2021, s-a bucurat de review-uri pozitive din partea criticilor, fiind nominalizată la ediția cu numărul 78 a Premiilor Golden Globe, la categoriile Best Actor (Tahar Rahim) și Best Supporting Actress (Jodie Foster) – premiu pe care l-a și câștigat -, iar la British Film Academy Awards a primit cinci nominalizări.
Bazat pe jurnalul lui Slahi, Guantanamo Diary, „Mauritanul” trage un semnal de alarmă asupra nedreptăților comise împotriva deținuților de la Guantánamo Bay, care, de multe ori, nu beneficiau de un proces, încălcându-se, astfel, nu doar Constituția Statelor Unite, cât și drepturile omului. Slahi este dispus să coopereze cu autoritățile americane și se prezintă de bunăvoie la interogratorii, însă va descoperi curând că a fi nevinovat și a spune adevărul nu este întotdeauna suficient. Trimis la Guantánamo Bay, acesta beneficiază o perioadă de condiții umane de încarcerare, de interogatorii juste și fără agresiuni, timp în care răspunde punctual la toate întrebările investigatorilor. Nemulțumiți de infomațiile obținute și suspectându-l pe Slahi de a ascunde în mod voit amănunte hotărâtoare, autoritățile îl trimit pe Generalul Mandel să obțină o mărturisire de la Mohamedou Slahi cu orice preț, prin orice mijoace.
Sursa: www.theweek.com
Bătut, agresat sexual, supus deprivării de somn, torturat nu doar din punct de vedere fizic, cât și afectiv, umilit și șantajat emoțional, Slahi nu își dorește decât să pună capăt acestei existențe de nesuportat și să își salveze mama. Ar fi putut îndura totul, însă dragostea față de familie îl îngenunchează și ar mărturisi orice doar pentru a-și ști mama în siguranță. Naivitatea sa este dureroasă și periculoasă, fiindcă trezirea la realitate va fi cu atât mai distrugătoare. Convins fiind că va ieși curând din închisoare cu ajutorul avocatei Nancy Hollander, speranțele lui Slahi sunt spulberate în scurt timp de către prietenul pe care și-l face în închisoare, un alt deținut care se recomandă „Marseille” și care îl asigură că Guantánamo Bay este o destinație cu one-way ticket.
Sursa: www.bbc.com
Sursa: www.usatoday.com
Neîncrezător și sceptic, Mohamedou Slahi își arată și exprimă neîncrederea în mod direct față de cele două avocate care îl vizitează: Nancy Hollander (Jodie Foster) și Teri Duncan (Shailene Woodley). Convins fiind că acestea au acceptat cazul său pro bono doar pentru publicitate și că nu cred în nevinovăția sa, Slahi le supune la diverse teste, înaintea cărora Nancy nu cedează. Nu pentru că ar fi ferm convinsă de nevinovăția lui, ci fiindcă apără cu orice preț constituția și drepturile omului. Astfel că Slahi va fi îndemnat să dea în judecată guvernul Statelor Unite și să îi trimită lui Nancy Hollander periodic o relatare amănunțită cu privire la experiențele sale din momentul încarcerării și până în clipa de față. Apărarea unui presupus terorist nu va fi deloc ușoară, fiindcă documentele care au rezultat în urma instrumentării cazului îi sunt puse la dispoziție cenzurate în mod integral.
Sursa: www.imdb.com
În urma intervenției procurorului Stuart Couch (Benedict Cumberbatch), a cărui sarcină era de a găsi suficiente dovezi pentru a motiva încarcerarea lui Slahi și care, în urma confruntării cu ororile aplicate asupra acestuia din urmă refuză să îl pună sub acuzare, Nancy obține acces la dosarele necenzurate, ce îi permit să anuleze declarația lui Mohamedou obținută în mod ilegal, prin tortură.
Sursa: www.digitalspy.com
Cu toate că Nancy obține invalidarea mărturisirii sale, iar Mohamedou este informat în martie 2010, după 7 ani de prizonierat, că va fi eliberat, guvernul Statelor Unite va face apel la această hotărâre, motiv pentru care Slahi va mai petrece încă 7 ani încarcerat. Nevinovat fiind, Mohamedou Ould Slahi este eliberat abia după 14 ani, când posibilitatea de a-și revedea mama se dovedește a fi imposibilă de-acum, căci aceasta murise în 2013.
Sursa: www.ft.com
Întoarcerea sa în Mauritania este demnă de un erou, fiind aclamat și întâmpinat cu lacrimi de bucurie sinceră și cu afecțiune pentru omul care a găsit puterea de a-i ierta pe cei ce i-au răpit tinerețea, respectabilitatea și pe cea pe care o iubea cel mai mult în viață: mama sa. Iertarea este ceea ce i-a adus liniștea sufletească și dorința de a-și continua restul vieții așa cum ar fi trebuit să o trăiască de la bun început, întemeindu-și o familie.
No comments:
Post a Comment