Dacă vă întrebați de ce să optați pentru includerea untului de arahide în alimentația zilnică și, mai ales, ce marcă de produse să alegeți, urmăriți-mă în rândurile de mai jos pentru a face cunoștință cu untul de arahide așa cum nu ați mai făcut-o până acum.
Sursa: www.smithsonianmag.com
Istoric:
Considerat a fi un produs tipic american, untul de arahide a fost produs pentru prima oară de către azteci și incași, care obișnuiau să piseze arahidele până când obțineau o pastă. Istoria ne poartă apoi în Suriname, unde, în 1783, băștinașii își răsfățau papilele gustative cu pinda-käse (brânză de arahide), un produs ce putea fi servit după feliere, întocmai ca brânzeturile, după cum îi spune și numele, dar și cu pinda bravoe, care avea aspectul unei supe de arahide.
Sursa: www.britannica.com
Însă, deși multă lume îl consideră în mod eronat pe George Washington Carver drept inventatorul untului de arahide, dată fiind publicarea unui studiu despre arahide în 1916, intitulat „How to Grow the Peanut and 105 Ways of Preparing it for Human Consumption” („Cultivarea arahidelor și 105 moduri în care pot fi pregătite acestea pentru consumul uman”), cel care a brevetat acest produs este Marcellus Gilmore Edson din Montreal, Canada, în 1884, propunând un unt de arahide obținut în urma prăjirii acestora.
Sursa: www.heritageherald.com
John Harvey Kellogg, cunoscutul producător de cereale, a optat pentru fierberea arahidelor și pentru folosirea untului de arahide rezultat în dieta pacienților fiindcă acesta are un aport bogat de proteine și poate fi consumat în stare lichidă. Astfel că untul de arahide a devenit un produs de lux, care ajungea doar în casele celor înstăriți și în camerele de spital ale pacienților.
Sursa: www.womenshealthmag.com
Fun fact: în al Doilea Război Mondial, untul de arahide era supranumit „monkey butter”, iar în limba Afrikaans este numit și „kitten butter”.
Sursa: www.yelp.ca
Tipuri:
Există două mari tipuri de unt de arahide: crunchy (chunky, crocant) și smooth (creamy, cremă). Ultimul dintre acestea este ideal pentru a fi întins pe pâine, având o consistență mai omogenă, mai elastică și mai uniformă. Dacă mă întrebați pe mine, eu v-aș recomanda untul de arahide crunchy/ crocant, cu bucățele de arahide ițindu-și căpșoarele colțuroase din oceanul de pastă, musai de la Sunday Bites. Vă garantez că nu am mâncat un unt de arahide mai bun decât acesta.
Crunchy peanut butter
Sursa: www.nutstoyou.com
Nu în ultimul rând, există și unturile de arahide organice, adică cele ce nu conțin conservanți și nici aditivi. Și aici vă voi vorbi despre Sunday Bites. Cum, nu ați auzit încă de ei? Iată despre ce este vorba.
Smooth peanut butter
Sursa: www.mentalfloss.com
Sunday Bites
Acest concept a fost pus pe picioare de către doi tineri antreprenori, Anca din Râmnicu Vâlcea și Alex din Brașov, care, în 2020 au pus bazele unei făbricuțe în Hărman, de unde se nasc delicioasele unturi și creme din arahide, nuci și semințe.
Așadar, după cum bine ați intuit și așa cum vă anticipam mai sus, produsele lor nu conțin conservanți, nici zahăr, nici sare, nici grăsimi hidrogenate și nici alte uleiuri adăugate. Dacă observați o peliculă de ulei la suprafața produsului este dovada irefutabilă că niciun strop de chimicale nu a fost adăugat. Mai mult decât atât, aceste produse pot fi consumate și de către cei ce au adoptat un stil de viață bazat pe o dietă vegană și sunt ideale pentru cei ce au o intoleranță la gluten. De ce? Fiindcă sunt produse vegane și nu conțin gluten.
Nu v-am convins? Haideți să vă mai povestesc!
De ce să le încerci?
Fiind obținute din procesarea arahidelor, a nucilor și a semințelor, unturile și cremele Sunday Bites își păstrează proprietățile nutritive și consituie o sursă bogată de proteine (știa el Kellogg ce știa), de vitamine (întărirea sistemului imunitar nu e deloc de neglijat mai ales în contextul pandemic), minerale, antioxidanți și fibre. Dacă vreți să fiu și mai precisă, untul de arahide este bogat în vitamina E, acid pantotenic, vitamina B6, niacină, magneziu, fosfor, zinc, fier și potasiu. Și este absolut delicios. Unde mai pui că ți se topește în gură and it leaves you craving for more. Nu glumesc, gustați-l.
Vă puteți prepara și celebrul peanut butter and jelly sandwich, combinația este fenomenală!
Cu cât mai trăznită este asocierea, cu atât mai delicioasă se dovedește a fi. Recunosc, am fost sceptică dintotdeauna la asocierea dulce cu sărat, astfel că untul de arahide combinat cu gem de orice fel mi se părea o idee la fel de proastă precum celebrii cartofi prăjiți cu maioneză (germ. Pommes mit Mayo). Le-am încercat pe amândouă și regret că am făcut-o așa de târziu, le ador!
Cum îl mănânc?
Untul de arahide și untul de migdale și curmale pot fi consumate simple, pe pâine prăjită, vă puteți face un sandwich cu unt de arahide și jeleu/ gem, un sandwich Elvis sau puteți prepara biscuiți cu unt de arahide, pe care îl puteți înlocui cu oricare dintre unturile și cremele propuse de Sunday Bites:
- unt de migdale și curmale
- unt de caju
- unt de alune de pădure cu miere
- unt de alune de pădure cu cacao și curmale
- unt de fistic
Nici cei de la Reese s Peanut Butter Cups sau Reese s Pieces nu au subestimat puterea untului de arahide.
Nu v-am făcut încă poftă? Convingeți-vă singuri cu un Sunday Bite/s!
No comments:
Post a Comment