Friday, December 16, 2022

"Oltenia Mănăstirilor" - lansare de carte

 

      Se spune că trecerea timpului este ineluctabilă, că nimic nu dăinuie o veșnicie, că totul este supus schimbării inevitabile, iar prăpastia dintre generații este tot mai mare. Însă reperele care străbat veacurile, mustind de o încărcătură istorică ce suscită același entuziasm al descoperirii și același interes pentru cunoaștere în epoci diferite, devin, prin îndârjirea cu care se opun timpului și prin semnificație, adevărate locuri ale memoriei, după cum spunea Pierre Nora, impregnate de suflurile vremurilor apuse și stârnind admirație chiar și în epoca Tik-Tok-ului. Unind generații. 

     Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au pus încrederea în înțelepciunea clerului și în ocrotirea spirituală sau mundană pe care instituțiile ecleziastice o puteau oferi. Controversate sau nu, bisericile și mănăstirile au jucat un rol important de-a lungul epocilor, fiind instituții de educare și de instruire a tinerelor de familie bună, locul unde oamenii fără carte obișnuiau să meargă pentru a cere ajutorul fețelor bisericești în redactarea unor scrisori, citirea unor documente, sfaturi cu privire la acte oficiale, loc de refugiu și de îngrijire a bolnavilor pe timp de război sau de epidemie, însă și martorele devotamentului dezinteresat față de divinitate și al celor mai importante momente din viața unui om: botezul, cununia, înmormântarea. 

    Totodată, importanța lor a fost recunoscută și reiterată de către domnitori, care au văzut elementul comun ce aduce laolaltă un popor în momentele de cumpănă: credința. 

      Oltenia este o regiune bogată în mănăstiri care impresionează prin stilul arhitectonic, prin iconografia care se păstrează încă în stare foarte bună, prin amplasarea în zone de o frumusețe ce îți taie răsuflarea, prin importanța documentară (primul manuscris cu dată certă din Țara Românească a fost caligrafiat la Mânăstirea Tismana de către însuși Sfântul Nicodim în anul 1405Tetraevanghelul Cuviosului Nicodim de la Tismana), însă și prin mulțimea de credincioși care își regăsesc aici liniștea sufletească. 

    Dacă vreți să aflați mai multe, Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru (autorii), precum și Primăria Municipiului Craiova, Mitropolia Oltenia în parteneriat cu editura Princeps Publishing vă invită sâmbătă, 17 decembrie 2022, începând cu ora 10:00, la Teatrul Național Marin Sorescu, sala Amza Pellea, la lansarea volumelor „Oltenia Mănăstirilor – istorie, iconografie și arhitectură”. Acestea reprezintă încununarea unei cercetări asidue, bine documentate și bogat ilustrate.


La eveniment vor fi prezenți și primarul Craiovei, doamna Lia Olguța Vasilescu, și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul  Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Iar dacă vreți să luați și un autograf, cartea poate fi achiziționată achiziționată aici.


No comments:

Post a Comment