Thursday, April 7, 2022

Depozitele CAR - cea mai eficientă metodă de economisire a banilor

 

               
                    Sursa: www.blog.ncirl.ie

    Când vine vorba despre economisire, există atât de multe metode pentru care poți opta, încât, uneori, se dovedește a fi dificil să o alegi pe cea optimă stilului tău de viață. Vremurile în care plăteai imobilele sau autoturismele cu banii jos au apus de mult, până și vacanțele pot fi achiziționate în rate, așa că ce motive ai să pui bani deoparte când poți trăi clipa, se întreabă, probabil, mulți dintre voi. E drept, situația modestă a României pre- și post-comuniste nu permitea transmiterea bunurilor mobile și imobile tuturor urmașilor, astfel încât unul dintre aceștia era lăsat aproape întotdeauna pe dinafară. Însă generațiile născute după 1990 cultivă în mare parte un stil de viață bazat pe consumerism, această ordine social-economică ce și-a făcut loc pe piața capitalistă odată cu revoluția industrială (în secolul al XX-lea) și cu apariția supraproducției.


                  Sursa: www.localhistory.org

     Dar ce să vezi, odată cu liberalizarea pieței și pătrunderea capitalismului pe meleaguri autohtone, diferențele dintre clasele sociale au devenit prăpăstioase, iar investirea repetată a unui capital sau, mai ales, traiul de la un salariu la altul nu sunt o soluție viabilă. Desigur, investițiile sunt o idee bună, însă asigură-te că ai un fond de economii pentru situații neprevăzute. O boală nedescoperită, o pandemie, un război, o situație politică instabilă te pot lăsa doar cu vântul în buzunare de pe o zi pe alta.


               Sursa: www.economica.net


Ce variante ai? 


- Depozit bancar, cu dobânzi pe 12 luni cuprinse între 0,80% și 4% și pe 3 luni între 0,25% și 2,5%

- Cont de economii, cu dobânzi cam până pe la 3%

- Depozite C.A.R., cu dobânzi de 7,3% - 7,5% pe an, cu capitalizare


                 Sursa: www.thebalance.com

    Dacă ne uităm la avantajele pe care le implică fiecare dintre acestea, depozitul C.A.R. se diferențiază în mod vizibil ca fiind cea mai bună soluție de economisire. Înainte de toate, grație dobânzii considerabil mai mari pe care o oferă. Cifrele par mici, însă faceți un calcul cu ceea ce ați pus până acum deoparte și veți vedea diferența. Cei mai precauți dintre voi se pot întreba cum este posibil ca o entitate financiară mai puțin populară decât băncile să își poată permite să propună un astfel de procentaj fără să intre rapid în insolvabilitate. Haideți să vă explic mai jos cum funcționează C.A.R.-urile și veți înțelege de ce. 


Ce este o Casă de Ajutor Reciproc (C.A.R.)


   Casele de Ajutor Reciproc nu sunt o invenție a secolului al XXI-lea, numai în România fac banii să circule și să se înmulțească de 300-400 de ani, imaginați-vă când au fost puse pe picioare în celelalte 96 de țări în care activează cca. 54 000 de C.A.R.-uri cu nici mai mult nici mai puțin de 186 milioane de membri. Iar dacă aceasta nu este o dovadă de stabilitate, nu știu ce altceva ar putea fi. Am spus „membri” și nu „clienți”, fiindcă aceasta este una dintre diferențele majore dintre bănci și C.A.R-uri. Altfel spus, C.A.R.-ul poate fi considerat drept mica ta afacere pentru că fiecare deponent devine un „acționar” prin suma cu care contribuie în această asociație și are posibilitatea de a fi ales prin vot democratic drept reprezentant în consiliul director. Sună bine, nu? Iar dacă ai posibilitatea de a lua cele mai bune decizii pentru fondurile tale, ce alt mod mai bun cunoști tu de a fi în permanență implicat în fluxul banilor tăi decât acesta?

   Dacă ești încă reticent la ideea de a-ți încredința economiile unei Case de Ajutor Reciproc, urmărește-mă în rândurile de mai jos pe măsură ce îți explic mai multe.

               Sursa: www.idcfirstbank.com


Cum își plătește un C.A.R angajații


     Nu, nu din banii tăi se întâmplă acest lucru. Pe lângă serviciile de economisire pe care Casele de Ajutor Reciproc le propun, acestea oferă și împrumuturi membrilor săi care solicită acest lucru, pe termen scurt și mediu și cu o dobândă convenabilă. Pe scurt, dacă C.A.R-ul oferă un împrumut cu o dobândă de 12%, iar 7% din aceasta le revine membrilor săi, asociația se alege cu un profit de 5% folosit tocmai pentru cheltuielile curente de funcționare. Așadar, nu doar că astfel poți sprijini oamenii cu dificultăți financiare, însă vei ieși chiar tu în câștig grație sumei recuperate de la aceștia.

    Să vă ofer un exemplu concret.

     Casa de Ajutor Reciproc Top Invest Craiova practică o dobândă oferită pentru economii de 7,3% pe an (7,5% cu capitalizare inclusă), iar împrumuturile clasice pe 72 luni au o dobândă real încasată de 12,78% pe an și o dobândă nominală de 21% pe an. 

      Dacă ar fi să facem o comparație, banca îți oferă o dobândă de circa 2% an pentru economii, un procentaj aproape insesizabil pe extrasul de cont. Iar dacă mai plătești și un cost de administrare a contului, nu doar că nu vei câștiga nimic, poți ieși chiar în pierdere. La CAR Top Invest Craiova nu plătești cost de administrare a contului. Da, ai citit bine, costul este zero, așa cum este și în cazul depunerilor ori al retragerilor. La o sumă de 20.000 lei cu o dobândă de 7,5%, vei avea un câștig de 1.500 lei. Sună tentant, nu?

    Iar ceea ce îți întărește siguranța, dacă încă nu erai convins, este că economiile tale sunt garantate la C.A.R. prin Fondul de Garantare a Caselor de Ajutor Reciproc. Adică dacă C.A.R-ul va intra în faliment, tu nu vei fi tras după el așa cum s-a întâmplat cu cei ce au contribuit la Fondul Național de Investiții Caritas,  ci îți vei primi fiecare bănuț înapoi. 


       Sursa: www.gobankingratings.com


Cum văd eu economisirea


    Dacă ești o persoană activă ca mine, căreia îi place să își facă mereu planuri pe care să le pună în aplicare cu un număr minim de obstacole, economiile îți pot lua o mare povară de pe umeri în privința asta. Personal, nu îmi place să îmi fac planuri cu bani pe care nu îi am, de aceea nu am nici rate și am îndoieli că voi apela vreodată la vreun împrumut. Astfel că mă bazez în întregime pe ceea ce se poate economisi sau câștiga în urma investițiilor. Privește aderarea la un C.A.R ca pe o investiție. Până la urmă, dacă stai să te gândești bine, cam asta este, că pe minus nu ai cum să ieși. Iar dacă tu câștigi, câștigă întreaga familie. 

    Mai mult decât atât, o astfel de economisire te poate ajuta să îi oferi copilului tău ceea ce tu nu ți-ai permis să obții sau să le faci părinților tăi viața mai ușoară. Expresia de ușurare și de duioșie de pe chipul părinților mei atunci când le pot lua o parte din greutăți de pe umeri este neprețuită. Iar entuziasmul meu îi molipsește și pe ei. 


  Din păcate, sistemul de învățământ din România este deficitar în ceea ce privește educația financiară, astfel că este foarte ușor să cădem pradă exceselor sau deciziilor proaste când vine vorba despre administrarea economiilor noastre. 


                   Sursa: www.debt.com

    Iar fiindcă nu am vrut să vă las cu anumite aspecte neclarificate, care v-ar putea înlesni și mai mult procesul de decizie, i-am adresat câteva întrebări Președintelui Consiliului Director de la CAR Top Invest Craiova, Mihai Rosculeasa, la care a avut amabilitatea de a-mi răspunde cu o promptitudine uluitoare: 


1. De ce să devin membru CAR? Exista praguri minime sau maxime de cotizare la fondul social?


M. R. : De ce să nu deveniți? Răspunsul este simplu, pentru a nu rata oportunitați de economisire sau creditare despre care, probabil, o persoana nici nu le cunoaște dacă nu este membră într-o CAR. Și mai simplu, pentru că prin comparație cu băncile, aveți beneficii majore. Le ratați sau le accesați? Cel mai bine este să vă informați și apoi sa decideți în cunoștință de cauză. Sursa cea mai bună este să vizitați site-ul nostru www.casadeajutorreciproc.ro sau direct la sediul nostru. Da, există un prag minim al contribuției de fond social, dar numai la prima depunere. Acesta este de 10 lei. Nu există un prag maxim al sumei economisite. Frecvența lunară a depozitelor CAR este cea mai des operată.

 

2. Se poate retrage, la cerere, lunar, doar dobânda bonificata pentru fondul deținut la CAR? Dobânda din economii este impozabila? 


M. R. :  Da. Dobânda capitalizată se poate retrage oricând. Lunar, trimestrial, anual. Aceasta se calculează la soldul zilnic și se plătește oricând primim o cerere. Nu există un comision de retragere. De regulă, având în vedere capitalizarea, preferințele membrilor sunt pentru păstrare nu pentru retragere. CAR Top Invest funcționează mai mult ca o casa de economii. Prin Legea Codului Fiscal 227/ 2015, art. 93, lit. B, dobânda câștigată de membri CAR nu este impozitată. Prin comparație, depozitele bancare sunt impozitate.


3. Banii depuși ca fond social sunt garantați? Se mai plătește dobânda pana în momentul în care îmi retrag banii, în situația în care CAR-ul are probleme de solvabilitate?


M. R. : Sunt! Există mai multe forme de garantare directe și indirecte în cadrul caselor, de la existența Fondului de Risc, a Angajamentelor de garanție personală asumate de giranții din fiecare credit CAR acordat, pâna la faptul că suntem participanți la Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc. Asigurăm si garantăm în totalitate economiile membrilor. În situația de insolvența a unei case, dobânda se plătește pâna la retragere. Menționez că sunt niște pași intermediari pâna la o eventuală stare de insolvența, în sensul ca Fondul de Garantare convoacă adunarea generală, cu sau fară acordul casei în cauză, și informează totalitatea membrilor despre existența unor sincope. Membrilor li se asigură accesul la informații sensibile și pot retrage economiile înainte de stare de insolvența. În acest fel se genereză încredere.




No comments:

Post a Comment